Piekeren (Mentaal Vitaal - Trimbos Instituut)
Details vermelding
Natuurlijk pieker je wel eens. Over een ruzie bijvoorbeeld, over je cijfers op school, over je werk of je gezondheid. Dat is niet erg, zorgen horen bij het leven. Maar je moet wel ingrijpen als piekeren je leven gaat beheersen.
Piekeren is net als schommelen. Je bent wel bezig, maar je komt niet van je plaats.
– Dr. Phil McGraw
Piekeren is ongezond
Piekeren lijkt op nadenken, maar is het niet. Piekeren is malen, herkauwen. Je hoopt dat je door je gepieker oplossingen vindt, of nieuwe inzichten. Dat gebeurt niet. Daarbij is het ook nog eens ongezond voor je: piekeraars zijn zorgelijk, negatief, angstig en gespannen. Kortom, tijd om in actie te komen.
Tips om te minder te piekeren
- Zoek afleiding als je merkt dat je weer begint te malen. Ga bijvoorbeeld een boek lezen, tv-kijken, zingen of iemand bellen.
- Ga een lekker potje huilen. Dat kan enorm opluchten en ontspannen.
- Plan iedere dag een ‘piekerkwartier’: een moment waarop je heel bewust gaat piekeren. Het kan helpen om je zorgen op te schrijven. Na een kwartier stop je en zoek je afleiding. De kans dat je op andere momenten piekert wordt zo een stuk kleiner.
- Bekijk of je invloed hebt op de situatie waar je over piekert. Maak bijvoorbeeld een lijstje van je zorgen. Schrijf gelijk in stappen op wat je kunt doen om het op te lossen. Probeer de dingen die je niet kunt veranderen los te laten.
- Ga sporten, dat ontspant en leidt af.