Foto van het groene ziekenhuis Medisch Centrum Leeuwarden
Het groene ziekenhuis Medisch Centrum Leeuwarden

Boek 'Tuinen in en rond Medisch Centrum Leeuwarden'

Rustgevend en Herstelbevorderend Groen

Eind februari 2023 startte ik een ambitieus documentair fotografieproject: het jaarrond-fotograferen van de helende tuinen in en rond het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) in Leeuwarden. Gedurende twaalf maanden breng ik al het groen in beeld, van de groenvoorziening rond het ziekenhuiscomplex tot en met de binnentuinen en de sedumdaken. Elk seizoen laat ik zien wat deze ziekenhuisomgeving aan groen en natuur te bieden heeft.

Het doel van het fotografieproject is om de resultaten van het fotoproject op te nemen in een in eigen beheer uit te geven fotoboek. 'Tuinen in en rond Medisch Centrum Leeuwarden' is de voorlopige werktitel van dit boek. Het boek belicht het verleden, het heden en de toekomst van de MCL-tuinen.

mvd 20090815 001 corr 3 kleinFoto: © Tim Jansma - Frisia Groep

"Ik heb ervaren hoe goed groen kan doen."

Aanleiding

Het project vloeit voort uit mijn langdurige ziekenhuisopname in het MCL in de maanden april, mei en juni 2018. Wegens acute leukemie was ik opgenomen op de verpleegafdeling Z, de Hematologische Intensive Care (HIC). Ik had het geluk dat mijn isolatiekamer uitkeek op een prachtige, volgroeide binnentuin. Lees meer over deze ziekte- en herstelperiode in mijn blog Leukemie is NIET leuk.

Voor wie?

Dit inspirerende fotoboek is bedoeld voor zorginstellingen, zorgprofessionals en zorgverzekeraars. Eigenlijk voor iedereen die begaan is met, of werkzaam of betrokken is in de zorg. Maar ook voor patiënten, hun partners, patiëntenorganisaties en omwonenden van het MCL. En voor tuinarchitecten, hoveniersbedrijven, natuurorganisaties, nattuur- en tuinliefhebbers, kunstliefhebbers en historici.

Doelstellingen boek

Met het boek heb ik de volgende intenties:

 1. Promotie belang van 'Zorg in het groen'
  Met dit boek promoot ik in de eerste plaats het belang van prikkelarm, rustgevend, troostend en herstelbevorderend groen in en rond ziekenhuizen en andere andere zorginstellingen voor patiënten en hun partners, medewerkers en omwonenden, maar ook voor de biodiversiteit. Ik beschrijf hoe tijdens mijn opname in het MCL het uitzicht op groen mij troost en steun bood.

  Met het project 'Groene Gezonde Ziekenhuizen' doet dr. Jolanda Maas vanuit de Vrije Universiteit Amsterdam samen met andere partijen wetenschappelijk onderzoek hoe groen in en rondom het ziekenhuis het meest effectief ingezet kan worden voor de gezondheid van patiënten, personeel en bezoekers. MCL is met de renovatie van de tuin bij de afdeling Geriatrie nauw betrokken bij dit onderzoek.

 2. Blijk van waardering voor MCL
  Verder is het boek een blijk van mijn waardering voor het MCL dat ik tijdens mijn langdurige opname mocht verblijven in een 'tuinkamer' met uitzicht op een prachtige volgroeide binnentuin waar vogels voor de nodige afleiding zorgden.

 3. Overzicht van de MCL-tuinen
  Het boek biedt een overzicht van de verschillende soorten tuinen in en rond het MCL. Zo vind je er weelderige wildernistuinen, bloemrijke borders, schaduwrijke varentuinen, fraaie prairietuinen, bescheiden patio's en met sedum begroeide groene daken. Bij ontwerp, aanleg, beheer en onderhoud zijn diverse tuinarchitecten en hoveniersbedrijven betrokken.

 4. Overzicht van kunst in de MCL-tuinen

  "In het MCL neemt kunst een belangrijke plaats in. Het maakt deel uit van de helende omgeving die het MCL wil zijn. Want kunst geeft verbeelding en afleiding. Het kan mensen op andere gedachten brengen (even afleiden van het ziek zijn) en daarmee andere gespreksstof bieden dan gezondheid." Dit schrijven Patrick Vink en Erika Bakkum van de (toenmalige) Raad van Bestuur MCL in de inleiding van het boekje Kunstroute MCL (2020) voor medewerkers van het MCL. Op de pagina 'Kunst in de MCL-tuinen' lees je hier meer over.

 5. Historie en toekomstperspectief
  Het boek blikt terug op de vroegste ontwikkeling van de MCL-tuinen, waaronder de heemtuin en de binnentuinen. Bij de opening op 16 februari 1971 van het toenmalige gemeentelijke ziekenhuis Triotel - de voorloper van het MCL - waren ook deze tuinen gereed. De heemtuin naast het Triotel was een project van de heer A.M. van Essen, hoofd van de afdeling Stadsontwikkeling in Leeuwarden. Bij de bouw van de personeelsparkeergarage met heliplatform werd de - toen al gehavende - heemtuin hieraan opgeofferd. 

  De drie (of vier) in het Triotel aangelegde binnentuinen waren ontworpen door de beroemde tuinarchitect Mien Ruys. Deze historische, deels wat vervallen Mien Ruys-tuinen maken nog steeds deel uit van het MCL. Overblijfselen van de boomgaarden, die ooit nabij het Triotel lagen, zijn nog te vinden op het terrein van Nieuw-Mellens en nabij het Esso tankstation aan de Aldlânsdyk. In de zomer van 2023 kon ik er nog heerlijke pruimen van eten!

  De komende jaren verandert het aanzien van MCL ingrijpend. Bij de uitvoering van de nieuw- en verbouwplannen verdwijnen de meer dan 50 jaar oude Mien Ruys-tuinen met hun karakteristieke bomen.
  Bij de nieuwbouw wil MCL meer aandacht geven aan een gezonde werk- en verblijfsomgeving door:
  • ruimten te creëren met veel daglicht en zicht op groen vanuit de verblijfsruimten van de patiënten;
  • waar mogelijk gebruik te maken van planten, water om 'buiten' naar binnen te halen;
  • tuinen en terrein worden publiek toegankelijk:
   • een landschapsarchitect werkt hiertoe een beeldkwaliteitsplan uit;
   • het Abbingapark wordt in figuurlijke zin aangesloten op de campus van MCL en Noorderbreedte.

Door zowel verleden als heden en toekomst te belichten biedt het boek een veranderend tijdsbeeld van Friesland's grootste ziekenhuis in Leeuwarden.

Boekpresentatie

Het was aanvankelijk de bedoeling het boek over de MCL-tuinen op 19 juli 2024 officieel te kunnen presenteren. Dat is tevens de datum waarop ik in 2018 tijdens mijn stamceltransplantatie mijn levensreddende stamcellen van een onbekende donor uit het buitenland kreeg toegediend. Voor mij blijft dit een gedenkwaardige datum, het verschil tussen leven en dood! Op verzoek van het MCL besloot ik de dag van de presentatie echter een dag te vervroegen naar donderdag(middag) 18 juli 2024. Deze dag komt voor het MCL om organisatorische redenen namelijk beter uit.

Beeldbank

Wil je het fotografieproject volgen in mijn PhotoShelter-beeldbank? Dat kan via de verschillende galerieën binnen de collectie Fotoproject Tuinen Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). In de beeldbank worden regelmatig nieuwe foto's toegevoegd en galerieën aangemaakt.

Per galerie worden de meest recente foto's vooraan getoond. Dat geldt ook voor de galerieën zelf: de laatst geüpdatete galerie staat vooraan binnen de collectie.

De foto's in deze beeldbank zijn tegen vergoeding beschikbaar voor gebruik voor informatie- en communicatiedoeleinden. De opbrengsten van deze licentievergoedingen komen volledig ten goede aan de financiering van het uit te geven boek. Belangstelling? Neem dan contact met mij op via mijn Contactpagina!

Natuurwaarnemingen

Gedurende dit fotografieproject geef ik mijn vogelwaarnemingen door aan Waarneming.nl. Ik heb hiervoor een 'eigen MCL-gebied' aangemaakt. Behalve mijn vogelwaarnemingen kun je daar ook van anderen de gemelde waarnemingen zien van vogels, insecten, planten en nog meer. Inmiddels zijn in, rond en boven de MCL-tuinen meer dan 50 vogelsoorten waargenomen, door mijzelf en door anderen.

Bekijk hier het MCL-gebied op Waarneming.nl (na registratie en inloggen) met alle waarnemingen in dit gebied. Je kunt zelf de zoekperiode wijzigen, maar ook de de soortgroepen (vogels, insecten, planten, etc.)

Donatie Goed Doel

Logo Stichting Vrienden van ons ziekenhuisPer verkocht boek wordt een donatie gedaan aan de Stichting Vrienden van ONS ziekenhuis (voorheen 'Stichting Vrienden van het MCL').

Met de hulp van donateurs kan de Stichting Vrienden van ONS ziekenhuis extra voorzieningen realiseren die ruimte bieden voor afleiding, ontspanning, troost of zelfs vrolijkheid. Denk bijvoorbeeld aan sfeervolle familiekamers, bijzondere kunst, het indrukwekkende stiltecentrum, of muziek in de centrale hal, maar ook aan innovatieve oplossingen om het verblijf in een ziekenhuis enigszins aangenamer te maken. Lees hier hoe je ook kunt doneren.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes en ontwikkelingen rond dit (foto)boekproject. Schrijf je in op de gratis e-mail nieuwsbrief. Op Linkedin en mijn Facebookpagina vind je regelmatig gemaakte foto's en andere informatie over dit project.

Crowdfunding

Niet durven, toch doen! Dat is mijn motto bij het opzetten van een crowdfundingsproject om het maken en in eigen beheer uitgeven van dit boek te (voor)financieren. Ik vind het lastig om anderen om hulp te vragen, vooral wanneer het gaat om het vragen van geld. Ik realiseer mij echter ook dat dit boek niet kan worden gerealiseerd zonder anderen toch echt om financiële ondersteuning te vragen. 

Ik ben daarom nu bezig met het maken van een speciale crowdfundingpagina op deze website. Tot het zover is vind je hieronder alvast mogelijkheden om te sponsoren en te doneren. Heb je tips of suggesties om mij te ondersteunen? Laat het me vooral weten!

Sponsors welkom

Het in eigen beheer maken en uitgeven van een professioneel (foto)boek is prijzig. Daarom zoek ik partners die mij willen helpen met de voorfinanciering van het boek. Ik heb hiervoor een bedrag van € 16.000 nodig.

Voel je je privé, als ondernemer of binnen een andere organisatie betrokken bij dit (foto)boekproject? Wanneer je dit project ondersteunt met een bijdrage vanaf € 1.000 ontvang je dit terug zodra opbrengsten uit de verkoop van de boeken dit mogelijk maakt.

Feitelijk is dit dus een renteloze lening waarmee je nauwelijks risico loopt.

Als tegenprestatie:

 • wordt je naam of dat van je organisatie als sponsor in het boek vermeld. Vanwege het drukproces is aanmelding dan vóór 1 april 2024 noodzakelijk.
 • wordt je naam of dat van je organisatie als sponsor op deze website vermeld, desgewenst compleet met logo;
 • word je uitgenodigd tot het bijwonen van de boekpresentatie op 18 juli 2024 in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL);
 • krijg je het boek kosteloos toegestuurd.

Als zakelijke sponsors denk ik vooral aan bedrijven en organisaties  op het gebied van:

 • gezondheidszorg
 • tuinarchitectuur en tuinaanleg
 • natuurorganisaties
 • beeldende kunst
 • fotografie
 • lokale en regionale historie (Leeuwarden - Friesland)

Je kunt dit (foto)boekproject over de MCL-tuinen ook met een meer bescheiden bijdrage steunen! Elk bedrag, hoe klein ook, is welkom! Bij donaties vanaf € 50 krijg je sowieso het boek kosteloos toegestuurd. Zorg er dan wel voor dat je naam en adresgevens bij de betaling worden vermeld.

QR-code voor donatie doen voor het maken van mijn MCL tuinen boek

Scan de QR-code en maak via je eigen bank een bedrag naar keuze over. Doneren kan ook met deze link of door overmaken op bankrkening NL36 INGB 0001 7971 70 t.n.v. Meindert van Dijk.

Alvast heel hartelijk dank!

Vragen? Neem dan contact op met Meindert van Dijk: info@meindertvandijk.nl of telefoon 06-46264523.

Project in de media

 Aan de totstandkoming van dit foto(boek)project wordt medewerking verleend door:
Logo Snoek Puur Groen     Logo MCL
     

Meindert van Dijk
fotograaf | natuurgids | wandelcoach
Dukerstraat 34, 8855CZ Sexbierum
06-46264523

info@meindertvandijk.nl
www.meindertvandijk.nl
www.MCLtuinen.nl

KvK nr: 01080027
BTW: NL001261421B67

Natuur op recept: de impact van natuur en groen op de gezondheid