Foto van kievitsbloemen in Mien Ruys-binnentuin van MCL.
Bloeiende kievitsbloemen in de Mien Ruys-binnentuin van MCL.

Paaseieren in de MCL-tuinen

Dit Paasweekend zoeken veel kinderen paaseieren. Een locatie waar niet gezocht wordt, maar wel paaseieren te vinden zijn is Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). In een van de oude Mien Ruys-binnentuinen groeien namelijk kievitsbloemen. De bloemen in de knop doen denken aan gespikkelde kievitseieren. Ze worden daarom ook wel kievitsbloem, eierbloem en paasei genoemd. 

De bloeitijd valt meestal samen met Pasen, ook de periode wanneer de kieviten uit hun overwinteringsgebieden terugkomen. Sinds gisteren bloeien de kievitsbloemen ook in mijn tuin. De kieviten zijn weer terug en maken hun baltsvluchten boven de weilanden.

De kievitsbloem (Fritellaria) is een bolgewas en familie van de lelie. De bloemen lijken eerder op tulpen met hangende kopjes. Hij wordt daarom ook wel Zwolse tulp genoemd. Hij wordt gerekend tot de stinsenplanten, maar groeit plaatselijk ook in natte hooilanden, vooral langs de grote rivieren. De bloemen worden druk bezocht door hommels. De planten kunnen zich flink uitzaaien.

De botanische naam van het geslacht, Fritillaria, is mogelijk afkomstig van fritillus, latijn voor dobbelbeker, vanwege de vierkante patronen op de bloembladeren. De Romeinse dobbelbeker had namelijk kleine ruitvormige openingen die lijken op het blokpatroon op de bloemen van de kievitsbloem. De latijnse soortnaam meleagris betekent gevlekt verendek, zoals bij een parelhoen

Bijbelse legende

Er is een legende over het feit waarom de Fritillaria haar bloem zo laat hangen. Alle bloemen bogen voor Jezus toen hij op weg was naar Golgotha in de tuin van Gethsemané. Dit deden ze uit respect. Eén bloem bleef arrogant rechtop staan. Een engel daalde neer en gaf de bloem op haar donder. Ze bloosde van schaamte en liet direct haar bloem hangen. En die bleef dus hangen… en huilen. De tranen blijven vloeien in de vorm van glimmende druppels nectar.

Foto van de Mien Ruys-binnentuin in het MCL.

Memorabel

De bloeiende kievitsbloemen herinneren mij aan de datum van opname wegens acute leukemie in het MCL: 24 april 2018. Vanuit mijn kamer had ik toen uitzicht op prachtige Mien Ruys-binnentuin met volop bloeiende bomen. Ook de magnolia bloeide toen, op de foto rechts van het midden, achterin.  Wat op deze foto niet goed te zien is waren de bloeiende kievitsbloemen, tussen het gras ongeveer in het midden van deze foto, achteraan. Ik vond dat destijds heel bijzonder, omdat ik hier helemaal geen kievitsbloemen had verwacht. Deze foto maakte ik op 26 april 2018 vanuit mijn kamer.

 Aan de totstandkoming van dit foto(boek)project wordt medewerking verleend door:
Logo Snoek Puur Groen     Logo MCL

 De Schrijflijn | Uw tekstschrijver/journalist

 

  Twirre ontwerpt

Meindert van Dijk
fotograaf | natuurgids | wandelcoach
ambassadeur van heilzaam groen
Dukerstraat 34, 8855CZ Sexbierum
06-46264523

info@meindertvandijk.nl
www.meindertvandijk.nl
www.MCLtuinen.nl

KvK nr: 01080027
BTW: NL001261421B67

Natuur op recept: de impact van natuur en groen op de gezondheid