Het therapeutisch potentieel van een natuurlijke omgeving: Hoe natuur en mindfulness elkaar kunnen versterken in het herstel van emotionele stress in virtual reality (PDF)
Details vermelding
Samenvatting
Er is een toenemende interesse bij zorgverzekeraars, therapeuten en de overheid in het benutten van de gezonde en rustgevende effecten van de natuur voor het bestrijden van welvaartziekten en de vermindering van zorgkosten.
Ondanks een sterke groei van het aanbod aan groene therapieën zoals wandelcoaching en biowalking is er nog een gebrek aan inzicht in de meerwaarde van een natuurlijke omgeving voor de therapeutische praktijk. Het doel van het huidige onderzoek is om meer inzicht te verkrijgen in de bijdrage van een verblijf in een natuurlijke omgeving aan de stressherstellende effecten van een mindfulnessoefening.
In totaal 80 deelnemers werden na blootstelling aan een emotioneel aangrijpend filmfragment at random toegewezen aan een natuurlijke of een stedelijke virtuele omgeving met of zonder mindfulnessoefening. Op drie meetmomenten (voor en na het filmfragment en na het verblijf in de virtual reality omgeving) werden zelfgerapporteerde emoties en mindfulness gemeten. Ook werd tijdens de voor- en nameting een test voor de gerichte aandacht (Digit Span Backwards) afgenomen. Exploratief is ook gekeken naar de relatie van verbondenheid met de natuur, emotioneel herstel en mindfulness.
De resultaten bieden ondersteuning voor de grotere stressherstellende effecten van een natuurlijke omgeving ten opzichte van een stedelijke omgeving. In de natuurlijke omgeving herstelden deelnemers volledig van hun toegenomen gevoelens van verdriet en verminderde gevoelens van blijheid en sereniteit, in de stedelijke omgeving was het herstel minder volledig.
Het beoefenen van mindfulness was alleen aantoonbaar effectief in het herstellen van gevoelens van verdriet. De natuurlijke omgeving en mindfulness versterkten elkaar bij het herstellen van verdriet, angst en sereniteit. De deelnemers die een mindfulness oefening deden in een natuurlijke omgeving herstelden significant sterker van verdriet, angst en sereniteit dan de deelnemers in de drie andere condities tezamen.
Omgeving en mindfulness waren niet van invloed op het herstel van de zelfgerapporteerde en objectief gemeten aandacht, en ook niet op de zelfgerapporteerde mindfulness.
De bevindingen van het onderzoek bevestigen dat een verblijf in een natuurlijke omgeving een zeer effectief middel is om te herstellen van emotionele stress en laten bovendien zien dat natuur en mindfulness elkaars restauratieve effecten wederzijds kunnen versterken. Bovendien lijkt er een positief verband te bestaan tussen verbondenheid met de natuur en mindfulness.
Op basis van deze bevindingen worden aanbevelingen gedaan voor vervolgonderzoek en het ontwikkelen van groene therapeutische interventies.