Winnaar mooiste tuin!

Onze privétuin behoort tot de mooiste tuinen van de huurwoningen van Wonen Noordwest Friesland! Ik kreeg hierover zojuist telefonisch bericht. Op 7 november 2023 waren de huurders van de woningstichting uitgenodigd om een foto van hun tuin in te sturen voor de wedstrijd voor de mooiste tuin.

Nog dezelfde dag maakte ik met mijn smartphone wat foto's van de tuin. Ik stuurde twee foto's van onze voortuin en vijf foto's van onze achtertuin in. Het insturen van slechts één of twee foto's (zoals gevraagd) zou namelijk geen goed beeld geven van onze tuin(en). De ingezonden foto's worden bovenaan dit bericht getoond.

Hoewel de voor- en achtertuin vanwege de vergevorderde herfst niet op hun mooist waren boden ze wel een goede indruk van het gevarieerde ontwerp. In de tuin groeien zowel bladverliezende als groenblijvende en vruchtdragende planten, struiken en bomen. Diverse soorten - ook groenblijvende - klimplanten bieden privacy en beschutting voor zowel ons als bewoners, als ook voor het dierenleven in de tuin.

De voor- en achtertuin zijn grotendeels aangelegd als bloemenrijke natuurtuin. Vogels, kikkers, salamanders, egels, libellen, bijen, hommels vinden er in alle seizoenen beschutting, voedsel en drinken. Voor de vogels zijn er mogelijkheden om te badderen, te nestelen en te broeden, terwijl een insectenhotel en de plaatselijk wat ruige begroeiing insecten mogelijkheden bieden om zich voort te planten en te overwinteren. Uitgebloeide planten blijven grotendeels staan, zodat de vogels hiervan de zaden kunnen eten. De vijvers in de voor- en achtertuin zijn erg in trek bij de vogels, amfibieën en insecten. 's Winters worden ze gedeeltelijk vorst- en sneeuwvrij gehouden opdat de vogels ook dan kunnen drinken en badderen.

Sinds 1 Juli 1986 wonen we tot volle tevredenheid in deze huurwoning met heerlijke voor- en achtertuin. Als natuur- en buitenmens geniet ik er van de rust en het bezig zijn met planten en bloemen. Uit dit overzicht blijkt welke vogels ik hier allemaal heb waargenomen.

De prijsuitreiking vindt binnenkort plaats op het kantoor van Wonen Noordwest Friesland. De winnaars ontvangen dan een kadobon van een tuincentrum.

Moeder in 2018 ook mooiste tuin

Met deze prijs treed ik de voetsporen van mijn moeder. Op 5 oktober 2020 won mijn moeder met deze foto de wedstrijd van de mooiste tuin van Rijswijk Wonen in Rijswijk. De foto was gemaakt door mijn broer Jan. Mijn moeder, op Facebook bekend als Oma van Dijk, was heel trots op haar tuin. Het was voor haar een oase van rust, waar ze elke dag van genoot.

Prijsuitreiking mooiste tuin moeder ('Oma van Dijk') in Rijswijk

Voor haar was de prijs een welverdiende bekroning op haar jarenlange liefde en inzet voor haar tuin. Op de foto is de prijsuitreiking te zien, uiteraard in haar eigen tuin.

Vanwege gezondheidsklachten viel het onderhoud haar steeds zwaarder. Na een ziekbed van een half jaar overleed mijn moeder ( Mien van Dijk-Van der Kwaak) op vrijdag 10 juni 2022 aan het eind van de middag op 88-jarige leeftijd vredig thuis in haar eigen vertrouwde omgeving. Ze blies haar laatste adem uit met zicht op haar geliefde tuin, vol met prachtig bloeiende bloemen en struiken.
 
Ze was dankbaar dat ze toch nog drie weken in haar opgeknapte woning kon wonen. Een huurwoning, waarin ze al zo'n 60 jaar woonde en dat onlangs voor de tweede keer in al die jaren grondig was gerenoveerd. Haar tuin was haar alles. Ze gruwde bij de gedachte wellicht ooit in een appartementje zonder tuin te moeten leven. Waar ze ook ging, haar snoeischaar had ze altijd bij haar. In haar rollator had ze er zelfs twee. Het appartementje zonder tuin is haar gelukkig bespaard gebleven.