Tsjilpende mussen, druilerig weer en loslaten

(Zet geluid aan!)
Het is wat druilerig weer, maar de tientallen huismussen in onze voortuin tsjilpen gezellig in de dichte begroeiing. Ze hebben hun buikjes alweer vol. Elke ochtend krijgen ze één handje gemengd vogelzaad op de voerplank. Zodra het licht wordt wachten ze ongeduldig tot ik kom.

Vanaf de bank geniet ik met een heerlijke mok vers gezette koffie van het vogelleven in onze natuurtuin.

Niet alleen mussen bezoeken de tuin, maar ook mezen, roodborstjes, merels, turkse tortels en winterkoninkjes zijn regelmatig van de partij. Gisteren kwam ook de grote bonte specht weer eens langs. Af en toe rekent zelfs de sperwer onze tuin tot zijn jachtgebied. De mussen zijn een geliefde prooi voor hem.

Dit is ons 'vakantiehuis' aan het water. De vijvers in de voor- en achtertuin trekken veel vogels, maar ook kikkers, salamanders en libellen. De vogels mogen graag uitgebreid badderen in de vijvers. Opspattende waterdruppels verraden hun activiteit. De groene kikkers zitten graag op de boven het water uitstekend keien. Wanneer ze een insect zien proberen ze hem met een grote sprong te pakken. Met zo'n fijne natuurtuin rond ons huis hoeven we helemaal niet op vakantie naar natuurgebieden in binnen- en buitenland!
De kleuren in de tuin veranderen voortdurend. In het voorjaar is alles frisgroen met voorjaarsbloeiers als sneeuwklokjes, krokussen, wilde hyacinten, narcissen, tulpen, gele kornoelje en forsythia. In de zomer vele tinten groen, oranje, rood, paars en wit van de diverse soorten rozen en tal van eenjarige, tweejarige en vaste planten.

Nu, in de herfst, overheersen de naar rood, bruin en geel verkleurende bladeren. Planten, struiken en bomen die weten dat het jaar bijna voorbij is en hun bladeren moeten loslaten. Loslaten om na een koude winter in het voorjaar weer met frisse groene bladeren tevoorschijn te komen. Een nieuw seizoen tegemoet.

Merels, spreeuwen en andere vogels genieten van de vele bessen in de tuin. Rode en oranje bessen van de meidoorn, lijsterbes, gelderse roos en viburnum. Groenlingen snoepen de zaden uit de felrode rozenbottels. Kleurrijke puttertjes peuteren behendig de zaden uit de uitgebloeide kaardebollen. Voorlopig zullen de blauwzwarte bessen van de liguster nog wel even aan de heggen en struiken blijven zitten. Die schijnen pas later in de winter lekkerder te zijn.

Zelf probeer ik komende tijd ook wat meer los te laten. Over een kleine twee jaar hoop ik 70 jaar te worden. Voor mij een mooi ijkmoment om het rustiger aan te doen, om meer voor mijzelf te kiezen. Het wordt wel lastig omdat ik nog steeds zoveel dingen leuk vind. Maar ik realiseer mij ook dat ik niet tot mijn dood met alles kan blijven doorgaan.
Nu wil ik alleen nog maar doen wat ik écht heel erg leuk vind. Dat zijn tuinieren, thuis klussen en ontspullen (opruimen dus), maar ook de wandelcoaching en het foto(boek)project over de heilzame tuinen in en rond het Medisch Centrum Leeuwarden (www.MCLtuinen.nl).

Dat wordt komende maanden rustig afbouwen, maar ook lekker onthaasten en blijven genieten van al het moois om mij heen. Dat kan zelfs bij druilerig weer! 😀