Blog hoofdzakelijk over mijn fotografieproject over de tuinen in en rond Medisch Centrum Leeuwarden.

Foto van wandelende mensen in Nationaal Park Drents-Friese Wold.

Een nieuw jaar met nieuwe kansen

Het jaar 2024 wordt voor mij een wel heel bijzonder jaar! Een jaar waarin ik voor het eerst een boek maak en dat ik bovendien in eigen beheer uitgeef. Ik heb er vertrouwen in dat het allemaal lukt, maar vind het toch ook wel een beetje spannend.

HEILZAAM GROEN | Groene initiatieven

Tijdens het schrijven van mijn boek Heilzame tuinen - Ziekenhuisbed als vogelkijkhut merk ik dat de insteek hiervan veel raakvlakken heeft met groene duurzame initiatieven die op tal van plekken in onze maatschappij van de grond komen. Het zijn initiatieven die vaak vormen van samenwerking kennen tussen natuur- en milieuorganisaties, zorginstellingen, bedrijven en overheden.

In de hoofdcategorie HEILZAAM GROEN | Groene initiatieven in de Gids op mijn website vind je een groeiend overzicht van deze initiatieven. Een selectie van deze initiatieven wordt ook opgenomen in mijn boek.

Foto van mijn ziekenhuiskamer met uitzicht op de Mien Ruys binnentuin

Confronterend

Ik ben al enkele dagen bezig met het schrijven van de teksten voor mijn fotoboek Heilzame tuinen - Ziekenhuiskamer als vogelkijkhut. Voor de inleiding (of 'proloog') gebruik ik fragmenten uit mijn blog 'Leukemie is NIET leuk'. Dat hield ik in 2018 bij tijdens mijn verblijf in het ziekenhuis wegens mijn acute leukemie. Dag voor dag ga ik nu langs. Ik lees nu alles vanaf het begin, elk blogbericht.

Video nieuwbouw MCL

Het Dossier Nieuwbouw op de website van Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) biedt informatie en updates over de bouw van de indrukwekkende nieuwbouw.

Omslag boek 'Heilzame tuinen | Ziekenhuiskamer als vogelkijkhut'. Foto: © Tim Jansma (Frisia Groep)

Titel boek en boekomslag gereed!

Ik ben trots! Vandaag kan ik de titel en de afbeelding van de boekomslag bekend maken! De definitieve titel van het boek over de tuinen in en rond Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) is geworden: Heilzame tuinen met de ondertitel Ziekenhuiskamer als vogelkijkhut.

Voor de omslag maakte ik gebruik van een foto die Tim Jansma voor een interview van mij maakte in 'mijn' Mien Ruys-binnentuin in het MCL. Dat is de tuin waarop ik vijf jaar geleden uitkeek terwijl ik wegens acute leukemie was opgenomen op de afdeling Hematologische Intensive Care (HIC), onderdeel van het Oncologisch Centrum. Met deze tuin heb ik ervaren hoe goed groen kan doen.

Wit groen

Op de eerste dag van de meteorologisch winter kon ik de besneeuwde tuinen fotograferen in en rond Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Dat was veel eerder dan ik had verwacht. Het fotografieproject had ik bewust jaarrond ingepland om zo de tuinen in elk seizoen te kunnen fotograferen. De start was eind februari, dus het eind wordt ook eind februari 2024. In de lente fotografeerde ik frisse groen met bloeiende bolgewassen en perenbloesem, in de zomer de fleurige zomerbloeier en in de herfst de warme herfstkleuren. Mijn hoop was gevestigd op een mooi pak sneeuw in de winter.

 Aan de totstandkoming van dit foto(boek)project wordt medewerking verleend door:
Logo Snoek Puur Groen     Logo MCL

 De Schrijflijn | Uw tekstschrijver/journalist

 

  Twirre ontwerpt

Meindert van Dijk
fotograaf | natuurgids | wandelcoach
ambassadeur van heilzaam groen
Dukerstraat 34, 8855CZ Sexbierum
06-46264523

info@meindertvandijk.nl
www.meindertvandijk.nl
www.MCLtuinen.nl

KvK nr: 01080027
BTW: NL001261421B67

Natuur op recept: de impact van natuur en groen op de gezondheid