Foto van het groene ziekenhuis Medisch Centrum Leeuwarden
Het groene ziekenhuis Medisch Centrum Leeuwarden

Boek 'Tuinen in en rond Medisch Centrum Leeuwarden'

Rustgevend en Herstelbevorderend Groen

Eind februari 2023 startte ik een ambitieus documentair fotografieproject: het jaarrond-fotograferen van de helende tuinen in en rond het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) in Leeuwarden. Gedurende twaalf maanden breng ik al het groen in beeld, van de groenvoorziening rond het ziekenhuiscomplex tot en met de binnentuinen en de sedumdaken. Elk seizoen laat ik zien wat deze ziekenhuisomgeving aan groen en natuur te bieden heeft.

Het doel is om de resultaten van het fotoproject niet alleen op deze website (MCL-tuinen.nl) te delen, maar ook op te nemen in een in eigen beheer uit te geven fotoboek. 'Tuinen in en rond Medisch Centrum Leeuwarden' is de voorlopige werktitel van dit boek.

Aanleiding tot het starten van dit project vloeit direct voort uit mijn langdurige ziekenhuisopname in het MCL in de maanden april, mei en juni 2018. Wegens acute leukemie was ik toen opgenomen op de verpleegafdeling Z, de Hematologische Intensive Care (HIC). Ik had het grote geluk dat mijn isolatiekamer uitkeek op een prachtige, volgroeide binnentuin. Meer over deze ziekte- en herstelperiode kun je lezen in mijn blog Leukemie is NIET leuk.

Ik streef ernaar het boek over de MCL-tuinen op 19 juli 2024 officieel te kunnen presenteren. Dat is tevens de datum waarop ik in 2018 tijdens mijn stamceltransplantatie mijn levensreddende stamcellen van een onbekende donor uit het buiteland kreeg toegediend. Voor mij blijft dit een gedenkwaardige datum, het verschil tussen leven en dood!

Beeldbank

Wil je het fotografieproject volgen in mijn PhotoShelter-beeldbank? Dat kan via de verschillende galerieën binnen de collectie Fotoproject Tuinen Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). In de beeldbank worden voortdurend nieuwe foto's toegevoegd en galerieën aangemaakt.

Per galerie worden de meest recente foto's vooraan getoond. Dat geldt ook voor de galerieën zelf: de laatst geupdate galerie staat vooraan binnen de collectie.

De foto's in deze beeldbank zijn tegen vergoeding beschikbaar voor gebruik voor informatie- en communicatiedoeleinden. De opbrengsten van deze licentievergoedingen komen volledig ten goede aan de financiering van het uit te geven boek. Belangstelling? Neem dan contact met mij op via mijn Contactpagina!

Kunst in de MCL-tuinen

"In het MCL neemt kunst een belangrijke plaats in. Het maakt deel uit van de helende omgeving die het MCL wil zijn. Want kunst geeft verbeelding en afleiding. Het kan mensen op andere gedachten brengen (even afleiden van het ziek zijn) en daarmee andere gespreksstof bieden dan gezondheid."

Dit schrijven Patrick Vink en Erika Bakkum van de (toenmalige) Raad van Bestuur MCL in de inleiding van het boekje Kunstroute MCL (2020) voor medewerkers van het MCL. Op de pagina 'Kunst in de MCL-tuinen' lees je hier meer over.

Natuurwaarnemingen

Gedurende dit fotografieproject geef ik mijn vogelwaarnemingen door aan Waarneming.nl. Ik heb hiervoor een 'eigen MCL-gebied' aangemaakt. Behalve mijn vogelwaarnemingen kun je daar ook van anderen de gemelde waarnemingen zien van vogels, insecten, planten en nog meer.

Bekijk hier het MCL-gebied op Waarneming.nl (na registratie en inloggen) met alle waarnemingen in dit gebied. Je kunt zelf de zoekperiode wijzigen, maar ook de de soortgroepen (vogels, insecten, planten, etc.)

Donatie Goed Doel

Na publicatie van het boek zal per verkocht boek een donatie worden gedaan aan de Stichting Vrienden van het MCL.

Met de hulp van donateurs kan de Stichting Vrienden van het MCL extra voorzieningen realiseren die ruimte bieden voor afleiding, ontspanning, troost of zelfs vrolijkheid. Denk bijvoorbeeld aan sfeervolle familiekamers, bijzondere kunst, het indrukwekkende stiltecentrum, of muziek in de centrale hal, maar ook aan innovatieve oplossingen om het verblijf in een ziekenhuis enigszins aangenamer te maken. Lees hier hoe je ook kunt doneren.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuwtjes en de ontwikkelingen rond dit (foto)boek in wording? Op de pagina Nieuwsbrieven vind je een (groeiend) overzicht van mijn nieuwsbrieven. Ook kun je je daar abonneren op de gratis e-mail nieuwsbrief.

 

Meindert van Dijk
fotograaf | natuurgids | wandelcoach
Dukerstraat 34
8855CZ Sexbierum
06-46264523

info@meindertvandijk.nl
www.meindertvandijk.nl

KvK nr: 01080027
BTW: NL001261421B67

Keurmerken

Ik ben met Waddengoud bekroond.

Logo Waddenzee WerelderfgoedGastheer en Ambassadeur