Nieuwbouw MCL
Featured

Nieuwbouw MCL

MCL biedt op haar website steeds meer inkijkjes in de ingrijpende nieuwbouwplannen. Op 31 maart 2023 gaf MCL de eerste beelden vrij van het interieur van de nieuwbouw van MCL. Het ziekenhuis vermeldde hierbij: 'Warm, verrassend, groen, duurzaam, licht én activerend; met het interieur van de nieuwbouw wil het MCL een sfeervolle en gezonde omgeving creëren voor patiënten, medewerkers en bezoekers. De afgelopen maanden hebben EGM architecten, de klankbordgroep interieur van het MCL en de toekomstige medewerkers van de nieuwe acute as hard gewerkt aan het interieurontwerp. Met gepaste trots kunnen we nu de eerste conceptbeelden laten zien.'

Op de webpagina Nieuwbouw vind je alle recente informatie en updates over de nieuwbouw.

MCL schrijft: 'Het MCL bouwt de komende jaren aan een innovatief nieuw ziekenhuis, zodat het MCL als topklinisch (STZ) ziekenhuis ook in de toekomst hoogwaardige en innovatieve patiëntenzorg kan blijven leveren. We bouwen in stappen. Het eerste gebouw met onder meer de IC, het operatiecomplex en onderzoeksruimtes moet in 2026 klaar zijn voor gebruik. De bouw(voorbereiding) hiervan start in 2023. In een later stadium volgen poliklinieken en klinische bedden.'

Op de MCL-project website vind je onder meer verhalen over de nieuwbouw, zoals:

 • Een duurzaam gebouw, een helende omgeving
  Een volledig klimaatneutraal MCL. In 2050 moet het een feit zijn. Een ambitieuze, maar noodzakelijke doelstelling. Klimaatverandering is namelijk de grootste bedreiging voor onze gezondheid volgens de WHO. Ook de zorg moet flink verduurzamen. Het MCL anticipeert hier onder andere op door de komende jaren te bouwen aan een nieuw, innovatief en compact ziekenhuis.

 • Krachten bundelen voor hoogwaardige complexe zorg
  De zorg verandert snel. Dat heeft ook invloed op bijvoorbeeld het aantal bedden voor de toekomst. Door steeds een nieuw onderdeel op te pakken en niet te starten met een blauwdruk voor het hele ziekenhuis, creëert het MCL ruimte om de plannen steeds aan te passen op wat er op dat moment nodig is.

 • DuurzaaMCL
  Als topklinisch ziekenhuis wil het MCL de zorg die ze levert aan haar patiënten steeds verder verbeteren. Nieuw bouwen is daarom nodig om nu maar ook in de toekomst hoogwaardige en innovatieve patiëntenzorg te kunnen leveren. Willem Lenglet, lid Raad van Bestuur, kijkt ernaar uit: ‘’Het is een omvangrijk nieuwbouwplan, in 2035 moet er een bijna volledig nieuw MCL staan."

Tuinen en groen

MCL wil meer aandacht geven aan een gezonde werk- en verblijfomgeving door:

 • ruimten te creëren met veel daglicht en zicht op groen vanuit de verblijfsruimten van de patiënten;
 • waar mogelijk gebruik te maken van planten, water om 'buiten' naar binnen te halen;
 • tuinen en terrein worden publiek toegankelijk:
  • een landschapsarchitect werkt hiertoe een beeldkwaliteitsplan uit;
  • het Abbingapark wordt in figuurlijke zin aangesloten op de campus van MCL en Noorderbreedte.
 Aan de totstandkoming van dit foto(boek)project wordt medewerking verleend door:
Logo Snoek Puur Groen     Logo MCL

 De Schrijflijn | Uw tekstschrijver/journalist

 

  Twirre ontwerpt

Meindert van Dijk
fotograaf | natuurgids | wandelcoach
ambassadeur van heilzaam groen
Dukerstraat 34, 8855CZ Sexbierum
06-46264523

info@meindertvandijk.nl
www.meindertvandijk.nl
www.MCLtuinen.nl

KvK nr: 01080027
BTW: NL001261421B67

Natuur op recept: de impact van natuur en groen op de gezondheid