Biodiverse binnentuin bij Frisius MC (Medisch Centrum Leeuwarden - MCL)
Biodiverse binnentuin bij Frisius MC (Medisch Centrum Leeuwarden - MCL)
Featured

Ziekenhuistuinen steeds biodiverser

Vandaag is het de internationale Dag van de Biodiversiteit. Bovendien is het van zaterdag 17 mei t/m zondag 25 mei 2025 ook de Week van de Biodiversiteit. Natuurvereniging KNNV schrijft hierover het volgende:

Thema Biodiversiteit is overal!

In 2025 richten we ons naast de bijzondere natuur in onze belangrijke natuurgebieden ook op de ‘alledaagse’ natuur om ons heen, in steden en dorpen, tuinen, parken, maar ook in akkers, weilanden, bedrijventerreinen. Dat wordt ook wel de Basiskwaliteit Natuur genoemd. Biodiversiteit is overal, ook in jouw omgeving!

Biodiversiteit is bijzonder, een enorme bron van verwondering en inspiratie. Biodiversiteit is noodzakelijk voor ons. Biodiversiteit is het beschermen waard.

Ik merk dat ook in de gezondheidszorg de aandacht voor groen en natuur toeneemt. Op de witte muren in ziekenhuizen en andere zorginstellingen verschijnen steeds vaker natuur- en landschapstaferelen. Buiten komen steeds vaker insectenvriendelijke tuinen. Groene sedumdaken en daktuinen worden ook meer toegepast.

Erasmus MC

Het Erasmus MC in Rotterdam behoort tot de ziekenhuizen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Zo wordt hier veel aandacht besteed aan omringende tuinen en daktuinen. Het ziekenhuis is een inspirerend voorbeeld voor andere ziekenhuizen. Het Natuurhistorisch Museum van Rotterdam vond in 2019 tijdens een onderzoek naar insecten op groene daken in Rotterdam, in de daktuin op de achtste verdieping van het Erasmus MC, onverwacht een nieuwe soort voor Nederland: een schildwesp.

Frisius MC (MCL)

Tijdens mijn verblijf in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL), het huidige Frisius MC, maakte ik in 2018 als patiënt kennis met een oude, weelderig begroeide binnentuin. (Lees mijn blog 'Leukemie is NIET leuk') Later bleek de tuin één van vier soortgelijke, parallel aan elkaar gelegen binnentuinen te zijn waarvan de ontwerpen worden toegeschreven aan de beroemde tuinarchitect Mien Ruys. De tuinen stammen nog uit de tijd van de opening van het Triotel, de voorganger van het MCL, in 1971. Het Triotel bestond toen uit lage paviljoens met patio’s en binnentuinen. Daaruit blijkt al dat het ziekenhuis een groene omgeving belangrijk vond.

In de extensief onderhouden tuinen leven veel vogels en insecten. De afgebeelde foto toont de binnentuin waarop ik tijdens mijn langdurige verblijf in het ziekenhuis uitzicht had. De geelbloeiende guldenroede (Solidago) trekt veel bijen, vlinders en andere insecten. Dat geldt ook voor de heerlijk geurende bloemen van de meidoorns, die in het najaar bovendien veel rode bessen geven. Deze bessen vallen erg in de smaak bij merels, spreeuwen en andere vogels. De vroeg in het voorjaar bloeiende bolgewassen zorgen voor honing en stuifmeel voor de eerste hommels en bijen. De oude bomen, struiken en gevarieerd onderbegroeiing zijn voor patiënten en ziekenhuismedewerkers niet alleen fijn om naar te kijken en in te te genieten, maar bieden vogels en insecten voedsel, beschutting en nestgelegenheid.

In 2023 bracht ik de tuinen in, op en rond het MCL in beeld. Tijdens dit fotografieproject ontdekte ik dat er op de MCL-campus maar liefst 27 binnentuinen waren. Qua grootte variëren ze van de grote 'Mien Ruys-tuinen' tot kleine patio's. Ook merkte ik dat de meest ziekenhuismedewerkers niet bekend waren met deze rijkdom aan natuurlijk groen. Als gevolg van de vervangende nieuwbouw zijn inmiddels een aantal binnen- en buitentuinen verdwenen. Ook de historische binnentuinen in het oude Triotel-gedeelte staan komende jaren op de nominatie om plaats te moeten maken voor nieuwbouw. Bij deze nieuwbouw wordt gelukkig nieuwe tuinen aangelegd.

Tijdens dit fotoproject bleek mij dat de MCL-campus een grote variatie aan planten, struiken en bomen kent. Dat trekt ook veel insecten en vogels aan. Volgens Waarneming.nl zijn in dit gebied sinds 2010 meer dan 60 vogelsoorten waargenomen. Een groot deel daarvan heb ik zelf ook waargenomen tijdens mijn verblijf als patiënt in het ziekenhuis en tijdens het fotografieproject. Het ziekenhuiscomplex mag daarom gerust als onderschat natuurgebied worden aangemerkt en waardevol voor de biodiversiteit.

Boek 'Heilzame Tuinen'

De geschiedenis en toekomst van de MCL-tuinen zijn te lezen in mijn boek 'Heilzame tuinen - Ziekenhuiskamer als vogelkijkhut'. Het rijk met foto's geïllustreerde boek biedt naast beschrijvingen van de tuinen ook informatie over het belang van (uitzicht op) groen op de gezondheid.

Ook lezen?

Fotoproject Tuinen Medisch Centrum Leeuwarden (MCL)

Terug in 'mijn' binnentuin bij Hematologie

Start fotografieproject Leeuwarden

 Aan de totstandkoming van dit foto(boek)project werd medewerking verleend door:
Logo Snoek Puur Groen     Logo MCL

 De Schrijflijn | Uw tekstschrijver/journalist

 

  Twirre ontwerpt

Meindert van Dijk
fotograaf | natuurgids | wandelcoach
ambassadeur van heilzaam groen
Dukerstraat 34, 8855CZ Sexbierum
06-46264523

info@meindertvandijk.nl
www.meindertvandijk.nl
www.MCLtuinen.nl

KvK nr: 01080027
BTW: NL001261421B67

Natuur op recept: de impact van natuur en groen op de gezondheid