Omslag boek 'Heilzame tuinen | Ziekenhuiskamer als vogelkijkhut'. Foto: © Tim Jansma (Frisia Groep)
Omslag boek 'Heilzame tuinen | Ziekenhuiskamer als vogelkijkhut'. Foto: © Tim Jansma (Frisia Groep)

Titel boek en boekomslag gereed!

Ik ben trots! Vandaag kan ik de titel en de afbeelding van de boekomslag bekend maken! De definitieve titel van het boek over de tuinen in en rond Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) is geworden: Heilzame tuinen met de ondertitel Ziekenhuiskamer als vogelkijkhut.

Voor de omslag maakte ik gebruik van een foto die Tim Jansma voor een interview van mij maakte in 'mijn' Mien Ruys-binnentuin in het MCL. Dat is de tuin waarop ik vijf jaar geleden uitkeek terwijl ik wegens acute leukemie was opgenomen op de afdeling Hematologische Intensive Care (HIC), onderdeel van het Oncologisch Centrum. Met deze tuin heb ik ervaren hoe goed groen kan doen.

De foto toont mij - gezond! - met mijn camera in de weelderig begroeide tuin. Met bomen en struiken van zo'n 50 jaar oud. Heel bijzonder voor een stadsziekenhuis, vind ik. Tijdens mijn langdurige opnameperiode in 2018 genoot ik van het wisselen van de seizoenen, van de lente naar de (hete!) zomer. Vanuit mijn kamer, vaak vanaf mijn bed, fotografeerde ik de vogels die kwamen drinken uit de waterschaal op het terras voor mijn kamer. De vogels gebruikten de waterschaal ook om uitgebreid te badderen. Ziekenhuiskamer als vogelkijkhut was de kop van mijn blogbericht van 6 mei 2018.

Tim Jansma maakte deze foto met zijn rug naar het raam van mijn ziekenhuiskamer. Dit was mijn uitzicht op de tuin! Kan het veel mooier? Dit groen, deze wat verwilderde binnentuin bood mij veel troost en steun in een heftige periode waarin ik niet wist of ik mijn ziekte zou overleven.

Dit jaar bracht ik de tuinen in en rond MCL regelmatig in beeld. Ik fotografeerde in de lente, de zomer, de herfst en nu ook in de winter. Vorige week was de sneeuw voor mij een groot kado. Veel eerder dan ik had verwacht kon ik de tuinen in een winterse sfeer fotograferen. Het leverde mooie plaatjes op.

Met de vaststelling van de titel van het boek en de voorzijde van de boekomslag ben ik weer een flinke stap verder met mijn fotoboekproject.

Op de sociale media (Facebook en Linkedin) plaats ik regelmatig updates over het fotografieproject. Wil je niets missen, schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief.

 Aan de totstandkoming van dit foto(boek)project wordt medewerking verleend door:
Logo Snoek Puur Groen     Logo MCL

 De Schrijflijn | Uw tekstschrijver/journalist

 

  Twirre ontwerpt

Meindert van Dijk
fotograaf | natuurgids | wandelcoach
ambassadeur van heilzaam groen
Dukerstraat 34, 8855CZ Sexbierum
06-46264523

info@meindertvandijk.nl
www.meindertvandijk.nl
www.MCLtuinen.nl

KvK nr: 01080027
BTW: NL001261421B67

Natuur op recept: de impact van natuur en groen op de gezondheid