Donderdag 12 september 2024 vond het symposium ‘Heilzaam Groen’ in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) plaats. Tijdens deze avond presenteerde onder andere Meindert van Dijk zijn boek ‘Heilzame Tuinen – Ziekenhuiskamer als vogelkijkhut’. Ook waren er verschillende presentaties over de rol en het belang van groen in ziekenhuizen, en waren er verschillende workshops te volgen.
Het symposium ‘Heilzaam Groen’ was een bijeenkomst over de helende kracht van een groene omgeving op de gezondheid. Het startte met een presentatie door Jolanda Maas, onderzoeker bij de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij sprak over de rol en het belang van groen in ziekenhuizen. Dat de natuur belangrijk is voor de gezondheid is al bekend vanaf de Griekse oudheid. Ook in de middeleeuwen was groen van groot belang voor de gezondheid. Er waren veel kloostertuinen met kruiden, planten en dieren, en patiënten hadden altijd zicht op buiten. Vanaf het midden van 19e eeuw tot het begin van de 20ste eeuw kwamen er grotere ziekenhuizen, met veel frisse lucht, zonlicht en vaak in een groene omgeving. Jammer genoeg zijn de ziekenhuizen daarna het groen uit het oog verloren. Grote, witte, steriele en efficiënte gebouwen hadden de voorkeur. Dat is erg zonde, want groen in ziekenhuizen is erg belangrijk. Een groene omgeving zorgt voor ontspanning, stimuleert gezond gedrag, en helpt met het verhogen van positieve emoties. Onderzoek laat dan ook duidelijk zien dat een groene omgeving het meest effect heeft op de mensen met de meeste gezondheidsklachten. Groen is dus erg belangrijk in een ziekenhuisomgeving.
Heilzame Tuinen – Ziekenhuiskamer als vogelkijkhut
Meindert van Dijk heeft van dichtbij meegemaakt wat het effect van groen was op zijn gezondheid. Hij schreef het boek ‘Heilzame tuinen – Ziekenhuiskamer als vogelkijkhut’. Tijdens zijn ziekteperiode kwam hij eerst bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) op een kamer met uitzicht op witte muren. “Daar werd ik chagrijnig van” zei de tuinliefhebber. Toen hij in het MCL kwam kreeg hij een tuinkamer met uitzicht op de binnentuin; “uitzicht op het paradijs”, zegt Meindert. De tuin leidde af. Hij begon foto’s te maken en te kijken naar de badderende vogels. Hij had zelfs een hometrainer op zijn kamer, zodat hij met uitzicht op de tuin kon fietsen. Tijdens het symposium deelde hij zijn eerste boek uit aan een van de verpleegkundigen die Meindert heeft bijgestaan tijdens zijn ziekteperiode. Het was een symbool om het al het ziekenhuispersoneel zoals de verpleegkundigen, doktoren, schoonmakers en kantine personeel te bedanken.
Na de boekpresentatie waren er verschillende workshops, waarin de groene omgeving centraal stond. Een van de workshops werd gegeven door Adriana Siegersma. Zij is wandelcoach en gaf de workshop: Wandel je fit; mijn leven in balans. De deelnemers gingen naar het Abbingapark om daar rond te wandelen en een wandeltherapie te volgen. Tijdens de workshop werd er in tweetallen gesproken over ‘energie nemers’ en ‘energie gevers’. Ook werd het belang van groen, natuur en wandelen besproken voor onder andere de mentale gezondheid. Een andere workshop werden gegeven door Danny de Vries, afdelingsmanager van ontwerp Snoek, over Groene Vingers. De laatste workshop werd gegeven door Gerdy Lettinga met als thema Fysiotherapie bij het MCL. Op het einde van het symposium werden de nieuwbouwplannen van het MCL gepresenteerd. Bij de nieuwbouw zal er veel rekening worden gehouden met groen. Zo komt er onder andere een daktuin op de intensive care en zijn er plannen voor een wadi voor het nieuwe gebouw. Tot die tijd kunnen de patiënten en werknemers van het MCL in ieder geval genieten van de 27 bestaande tuinen bij het MCL.
Bron: tekst en foto: Ana Wenzler - Omroep Leeuwarden