De kortste nacht van het jaar ervaren. Daartoe roept Natuurmonumenten volwassenen en kinderen zaterdag 21 juni op. Dan gaat de midzomernachtloop in Nederland van start. In verschillende natuurgebieden organiseert de natuurorganisatie nachtwandelingen van 3 tot 10 kilometer. Daarnaast kan de sportieve wandelaar op de Veluwe een marathontocht lopen van 43 of 63 kilometer. De opbrengst gaat Natuurmonumenten gebruiken voor de aankoop van nieuwe gebieden binnen het netwerk, dat natuur in Nederland verbindt en vergroot.

Natuurgebieden zijn in de regel niet toegankelijk tussen zonsondergang en zonsopkomst, maar tijdens de Midzomernacht op 21 juni maken de boswachters van Natuurmonumenten een uitzondering en zetten diverse wandelroutes uit.

Vorig jaar startte Natuurmonumenten de midzomernachtloop om mensen bewust te maken van de nachtelijke schoonheid van de Nederlandse natuur. In Nederland geniet deze noordelijke traditie nauwelijks bekendheid. Als het aan de natuurorganisatie ligt vieren Nederlanders jaarlijks het natuurfenomeen, waarmee vroeger de zonnewende werd verwelkomd. ,,In de nacht is de natuur op haar mooist. Dieren jagen en gedragen zich anders dan overdag. De routes lopen door bossen, heidevelden en zandverstuivingen, langs akkers en korenvelden”, zegt de Sallandse boswachter Jos Schouten. ,,De stilte spreekt, de duisternis vertelt haar verhaal. Lichtjes op de route en reflectoren wijzen je de weg, mogelijk ook glimwormen”.

Natuurmonumenten stelt zich ten doel om van de opbrengst van de midzomernachtcampagne nieuwe natuur aan te kopen. Dit zijn zogenoemde ontbrekende schakels in het netwerk van natuurgebieden. Natuur vergroten en verbinden is in Nederland noodzakelijk omdat er nog maar 15 procent van de oorspronkelijke biodiversiteit over is, ten opzichte van 50 procent in Europa en 75 procent wereldwijd. Alleen Malta doet het slechter als het op de verscheidenheid aan planten en dieren aankomt.

Tijdens de Fiets- en Wandelbeurs op 1 en 2 maart vertellen boswachters Jos Schouten en André Donker van Natuurmonumenten over de natuur in de nacht in de stand van Bever, partner van de midzomernachtloop. Zij nodigen mensen uit zich in te schrijven voor de midzomernachtwandeling en –marathon.

Voor volwassenen en kinderen biedt Natuurmonumenten een uitgebreid programma van nachtwandelingen in dertig van haar gebieden. Daarnaast zijn Veluwezoom en het Deelerwoud geopend voor een intensieve marathontocht. De inschrijvingen voor deze marathontocht en de andere wandelingen in het kader van de Midzomernacht lopen tot en met zondag 15 juni. Voor de kinderen van OERRR, het kinderprogramma van Natuurmonumenten, kost de wandeling niets. Kijk voor meer informatie op www.midzomernacht2014.nl. De website gaat vanaf 1 maart online.