Doel van Matchis is het in Nederland werven van stamceldonoren en het wereldwijd zoeken van geschikte stamceldonoren voor patiënten met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen die een stamceltransplantatie moeten ondergaan.

Lymph&Co is een initiatief van voorzitter Bernhard van Oranje. Het doel van deze stichting is financiering van innovatief wetenschappelijk onderzoek naar de ontstaanswijze, diagnose, behandeling en uiteindelijk het voorkomen van lymfeklierkanker. Het streven is om de vooruitzichten van patiënten met deze vorm van kanker te verbeteren. Het uitgangspunt is om veelbelovend basaal, translationeel of klinisch onderzoek naar lymfeklierkanker te ondersteunen en nieuwe kansen te creëren voor patiënten met lymfeklierkanker.

De OER-Hollandse 100 is de jaarlijkse fundraisingsactie om via sportieve prestaties (schaatsen en fietsen) geld in zamelen. 100% van de donaties wordt gebruikt voor de financiering van wetenschappelijk onderzoek naar betere en effectievere behandelingen.

Bekijk de Hollandse 100 aftermovie 2022 voor een indruk van het evenement van vorig jaar.

Voor het uitstekend georganiseerde evenement was erg veel belangstelling, zowel van deelnemers als van familieleden en andere toeschouwers.

Als vrijwilliger bij Hematon zorgde ik uiteraard ook voor wat informatiemateriaal van Hematon. Hematon is de patiëntenorganisatie voor mensen met bloedkanker of lymfeklierkanker, en mensen die hiervoor een stamceltransplantatie hebben gehad.

Eigenlijk was dit een mooie combinatie, aangezien Lymph&co, Matchis en Hematon grote raakvlakken met elkaar hebben. Als ervaringsdeskundige (in 2018 door middel van een stamceltransplantatie hersteld van acute leukemie) vond ik het fijn zowel Matchis als Hematon tijdens dit evenement te mogen vertegenwoordigen en promoten. Het vertellen van mijn eigen verhaal maakte indruk. Ik was immers het levende bewijs dat het zich aanmelden als stamceldonor echt mensenlevens kan redden!

Bij de informatiestand hadden we mooie, soms ook ontroerende gesprekken met bezoekers van de stand. Zo spraken wij mensen, die zelf lymfeklierkanker of acute leukemie hebben of hiervan waren genezen. Maar ook mensen van wie een gezinslid of familielid aan een vorm van bloedkanker was overleden. Daarnaast spraken we verpleegkundigen en een hematoloog. Deze hematoloog vertelde zelf wat emotioneel te zijn om te zien hoe enkele van haar patiënten zo goed waren hersteld dat zij nu meededen met de schaats- en fietstocht.

Heel bijzonder vond ik een oudere vrouw, die met haar kleinzoon bij de stand kwam. Haar echtgenoot was afgelopen zondag aan bloedkanker overleden, maar ze ging toch met haar dappere kleinzoon mee naar Thialf om hem aan te moedigen met zijn schaatstocht voor zijn (overleden) opa, 'die nu in de hemel bij God is en alles ziet'.

Een andere vrouw vertelde dat haar man - net als ik - acute leukemie en een stamceltransplantatie had gehad. Helaas heeft hij de ziekte niet overleefd. Toen moest ik wel twee keer slikken...

Enkele bezoekers aan de stand vertelden dat ze al stamceldonor waren. Anderen namen informatie mee en zouden zich meteen bij Matchis aanmelden als stamceldonor. Sommigen wilden zich ook aanmelden, maar waren ouder dan 55 jaar en daarmee te oud om nog stamceldonor te kunnen worden.

Het was een lange, vermoeiende dag, maar ik ben dankbaar dat ik er vandaag bij mocht zijn. Wat mij betreft ben ik er de volgende OER-Hollandse winterduathlon weer bij met een informatiestand.

Meer informatie:

Nieuw in de gids

Mosmuur
Groen in de hoogte | Nieuwe ideeen voor een groenere stad (boek)
Kadastralekaart.nl - Gratis online kadasterkaart en gegevens percelen

Uitgelicht in de gids

Soofos | Online cursussen (waaronder de nieuwe AI in Photoshop cursus)
Blooming Buildings
Online Training 'Leven in het NU'